Untitled Document

Sicilia

Sicilia er Middelhavets største øy med noe over 5 mill. innbyggere. Øya har en rekke severdigheter og et vakkert kupert landskap å by på. En tar ikke munnen for full når man hevder at dette er mangfoldets øy og at det neppe finnes så mange feriemål som kan tilby så stor avveksling og fargerikdom som Sicilia! Den egner seg for alle typer turister. Dersom en foretrekker en avslappende badeferie har den en rekke badebyer å by på, spesielt i nord rundt hovedstaden Palermo, men de finnes også på øst- og sydkysten .
For en feinschmecker lønner det seg så absolutt å foreta en kulinarisk rundreise på øya. Sicilia er kjent for sitt tradisjonsrike kjøkken, og har hentet mange impulser fra forskjellige herskere – her har både muslimer, normannere, nordeuropeere, grekere og afrikanere satt sine spor.
På grunn av sin strategiske beliggenhet har Sicilia opplevd mange konflikter og forskjellige herskere opp gjennom tidene. En stor del av menneskene på Sicilia er opprinnelig av gresk opphav ettersom Athen og andre greske byer grunnla kolonier her fordi de trengte mer plass. Rundt om på øya står det tempelruiner til minne om grekernes nærvær. Både grekere, punere, romere og senere arabere og normannere har satt sitt preg på alt som har med øya å gjøre, noe som fremgår tydelig av arkitekturen, for eksempel i Palermo. Spredt om på øya finner vi små maleriske byer og fjellandsbyer fra den gang Hellas anla kolonier her.
For mange er Sicilia synonymt med mafiaen og det er ikke til å stikke under en stol at det finnes mange paralleller mellom Sicilia og mafia. Den sicilianske mafiaen ble dannet på midten av 1800-tallet i et forsøk på å forene sicilianske bønder mot deres fiender. Selve organisasjonen er imidlertid best kjent som Cosa nostra -- vår sak.
For Cosa Nostra-entusiaster kan en tur til den lille landsbyen Savoca, nordvest for Taormina, være en ide. Selv om Gudfarens navn ble hentet fra landsbyen Corleone, som ligger litt uveisomt og isolert i det indre av Sicilia, er det i Savoca scenene fra filmen Gudfaren ble spilt inn. Free Hit Counter


Ved foten av den 3340 meter høye vulkanen Etna, en aktiv vulkan på østkysten, som til tider er temmelig surmaget og grinete, ligger byen Catania som har mer enn 300 000 innbyggere. Her produseres noen av Sicilias beste viner. De har visstnok ikke så høy status her hjemme og en av grunnene til dette er vel først og fremst at vi ikke vet så mye om disse vinene. 
Dette er en perle av et sted hvor du absolutt bør vurdere å legge reisen. Gi denne spennende og kontrastfylte øya ved Italias støveltupp en sjanse? Du vil ikke angre på det.

Tilbake