Bisletbekken.Hit Counter

Bislettbekken hadde sitt utspring på de flate jordene på gården Ullevold i Vestre Aker, der Ullevål sykehus ligger. Tilsiget fra jordene i området var bekkens spede opprinnelse. Videre rant bekken nedover Pilestredet (Pilestrædveien), over Holbergs plass (Vendom), videre mot Tullins gate, Kr. August gt., Universitetsgaten, over Spikersuppa for å ende opp nede i Pipervika hvor den dannet et lite myrområde, som var et populært hekkested for trekkfugler i sommerhalvåret. I første halvdel av 1800-tallet hadde bekken åpent løp og kunne til tider være ganske vannrik, noe som førte til store oversvømmelser. Det var på den tiden smått med bebyggelse langs bekken slik at skadene var begrenset. Fra 1840-årene kom det oppsving i byggevirksomheten, noe som førte til stadig mer forurensning av bekken, men først på midten av 1800-tallet begynte arbeidet med å legge bekken i rør. Siden 1880 har bekken vært tildekket sør for Bislet, og fra 1893 sør for Ullevål.
Kampen mot Bisletbekkens til tider store vannmasser og avleiringer forvoldte den gang byen store problemer, men etter at den ble lagt i rør har byen i stedet fått et overvannsproblem. Regnvannet får ikke følge sitt naturlige løp og henvises til å trenge ned i de øvre, løse jordlag, kjellere og tunnelsystemer.
I dag er bekken en ren kloakkledning.

               Tilbake til løkka Vendom

I forbindelse med opprettelsen av Bislet høgskolesenter i 1990-årene, der Frydenlunds bryggeri lå, ble en liten del av bekken gjort synlig igjen ved å bli ført frem som en liten parkbekk gjennom området med skole og kontorblokker.




Tilbake til Majorstuen
website hit counter

 

.            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grønningen park



er byens første offentlige park og ble anlagt på begynnelsen av1800-tallet og lå nede ved de
gamle sjøbodene og Store Strandgate. I årene 1805/06  plantet gartner Balle over 300 hollandske
lindetrær. Prosjektet ble mislykket, men ved hjelp Selskabet for Christiania Byes Vel og en del fanger
fra festningen sto anlegget ferdig 1819.
Grønningen eller Esplanaden som parken også ble kalt ble en meget populær promenadepark hvor
militærkorpset ga regelmessige konserter. I likhet med mange andre parker ble også denne parken tatt til byggegrunn. Børsselskapet la beslag på tomten og i 1826 begynte oppføringen av Børsbygningen. Det gjenstående parkarealet har senere
fått navnet Børshagen

                                                 Tilbake til løkka Vendom